Wat, waarom en wanneer? Het verschil tussen zomer- en winterbandenEn bereid je Opel voor op het winterseizoen

winterbanden

Ieder najaar wanneer de temperaturen omlaagduiken, worden winterbanden opnieuw een hot topic. En jaar na jaar stellen heel wat automobilisten zich dezelfde vragen: zijn winterbanden echt noodzakelijk om de winter door te komen? Is de aankoop de moeite waard, en vooral: zijn ze verplicht? We zetten graag het belang van winterbanden nog even in de verf.

Het enige contact dat je auto heeft met de weg, verloopt via de banden. Ze zijn dus een ontzettend belangrijke schakel in de veiligheid van je wagen. Een goede, gezonde band geeft je wagen grip en drijft het regenwater dat op de weg ligt efficiënt af. Bij extreme omstandigheden zoals ijzel of sneeuw, wordt die klus een pak minder evident.

Verdubbel je grip

Winterbanden zijn speciaal ontworpen om je in die winterse omstandigheden veilig over de weg te loodsen. Hun rubbersamenstelling is anders en hun aangepaste profiel zorgt voor meer grip dan een gewone zomerband. De harde cijfers? De remafstand op een besneeuwde weg bij 50 km/u en een temperatuur van -5°C, bedraagt 30 meter bij winterbanden. Met gewone banden zou die afstand maar liefst 60 meter bedragen. Rijden op sneeuw met zomerbanden is enorm onvoorspelbaar en daarom extreem gevaarlijk - zelfs met een aangepaste rijstijl.

Wanneer heb je winterbanden nodig? 

Van zodra de temperatuur onder de 7°C zakt, wordt in België en Nederland aangeraden om winterbanden te gebruiken, terwijl het in Luxemburg en Duitsland verplicht is. Want ook als het niet sneeuwt of vriest, bieden winterbanden een belangrijk voordeel tegenover gewone zomerbanden. Hun rubber is zo samengesteld dat ze in koude omstandigheden zacht en elastisch blijven, waardoor je zeker bent van voldoende grip op een glad wegdek. 

Waarom dan niet gewoon het hele jaar door met zachte winterbanden rijden? Omdat ook het omgekeerde waar is: bij temperaturen boven 7° C verslijten winterbanden sneller. In de zomer zullen je winterbanden dus heel snel aan kwaliteit verliezen. Er bestaat ook zoiets als all-seasons of vierseizoensbanden, maar die bieden ook geen ideale oplossing. Deze compromisbanden hebben duidelijke voordelen ten opzichte van een zomerband in de winter, maar ook duidelijke tekortkomingen ten opzichte van een winterband in de winter. Wisselen tussen zomer- en winterbanden is een veel slimmere keuze.

In het Opel Bandenhotel kan je tijdens de wintermaanden je zomerbanden veilig onderbrengen, en vice versa.

Heb je nog twijfels of vragen over de banden van je Opel? Neem dan contact op met een Opel dealer in je buurt.